21.3.2022.

Zašto je važna analiza zemljišta?

Za uspešno gajenje biljaka, veoma je važno da poznaješ zemljište – odnosno, da znaš koji minerali nedostaju, kakva je pH vrednost kao i mikrobiološki sastav. Sve ove odgovore, dobićeš jednostavnom analizom zemljišta.

Zašto je toliko važna analiza zemljišta?

 

Za uspešno gajenje biljaka, veoma je važno da poznaješ  zemljište – odnosno, da znaš koji minerali nedostaju, kakva je pH vrednost kao i mikrobiološki sastav. Sve ove odgovore, dobićeš jednostavnom analizom zemljišta.

 

U zavisnosti od biljne vrste, različiti su zahtevi u pogledu pH zemljišta.

 

Zemljište  može biti veoma kiselo (pH<4,5), kiselo (pH 4,5-5), blago kiselo (pH 5,1-5,5), skoro neutralno (pH 5,6-6,4), neutralno (pH 6,5-7,3), blago bazno (pH 7,4- 8), bazno (pH  8,1-8,5) i veoma bazno (pH>8,5).

 

Tokom vegetacije, biljke svake godine iznesu iz zemljišta veliku količinu hranljivih materija, koje je neophodno vratiti u zemlju putem đubrenja.

 

Prekomereno ili nedovoljno đubrenje, može dovesti do povećanja pH zemljišta, ali i do blokiranja usvajanja pojedinih elemenata, što ima za posledicu veće troškove i manji prinos.

 

Zbog toga je veoma važno da odabereš odgovarajuće đubrivo za svoju njivu.

 

U tome ti mogu pomoći naši agronomi, svojim stručnim savetima, preporukama. I ono što je podjednako bitno - uvek su dostupni za sva tvoja pitanja.