19.8.2021.

Organskim đubrivom do većeg prinosa

Na tržištu je sve više različitog đubriva, za koje govore da je neophodno tvojoj njivi, da će ti baš ono povećati prinos i učiniti biljke zdravim i otpornim. Da li je zaista tako? Ili treba da se fokusiramo na osnovno đubrenje zemljišta stajnjakom? Saznajte u ovom tekstu.

Organskim đubrivom do većeg prinosa

 

Na tržištu je sve više različitog đubriva, za koje govore da je neophodno tvojoj njivi, da će ti baš ono povećati prinos i učiniti biljke zdravim i otpornim. Da li je zaista tako? Ili treba da se fokusiramo na osnovno đubrenje zemljišta stajnjakom? Saznajte u ovom tekstu.

 

Ako ste rešili da vam ova godina zaista bude bogata prinosom i da pored toga, imate zdrave biljke, onda ste na pravom mestu. Ovde ćemo razjasniti i objasniti koliko je važno osnovno đubrenje zemljišta, koji stajnjak ima najveću hranljivu vrednost i gde zaista možete kupiti provereno organsko đubrivo.

 

Kada ste poslednji put razbacali stajnjak po njivi?

 

Mnogi se čak i ne sećaju. Zato što je sve manje stajnjaka i sve je manje radne snage.

Organsko đubrivo je veoma važan korak, ukoliko želite da ostvarite visok prinos. Na taj način, vraćate biljkama i zemljištu, sve hranljive materije koje tokom vegetacije budu iskorišćene. Dakle, važno je obnavljati zemljište. Ulagati u njega, ne samo uzimati.

 

Nisu svi stajnjaci podjednako dobri.

 

Kao što možete pretpostaviti, nema svaki stajnjak istu hranljivu vrednost. Mada, od davnina se zna da su konjski i živinski uvek bili pravi izvor bogatstva hranljivih materija.

Pileći je lako pronaći, ali konjski? Verujte, lako je.

U srcu Italije, na Toskanskim farmama, firma Agritalia proizvodi Nervosol Organic - peletirani stajnjak – konjski i živinski. Dobra vest za nas je da ga  ima u Srbiji i vrlo je lako doći do njega.

 

Šta je Nervosol Organic?

 

 Kao što ste mogli pročitati u prethodnom tekstu, u pitanju je kombinacija konjskog i živinskog stajnjaka, koji imaju najveću hranljivu vrednost za biljke i zemljište. Pored toga, ovo organsko đubrivo su prethodno očistili od korova i insekata i nakon njegove upotrebe nećete imati strah da li ste možda u zemlju uneli korov ili možda neke parazite. Dakle, čisto organsko đubrivo.

 

U vidu peletiranih granula je samo zbog jednostavnosti korišćenja – rasipa se po njivi bilo kojim rasipačem. Ono što je jako dobro, jeste da je napravljen bez termičke obrade i da deluje odmah nakon primene. Veoma brzo se uočavaju promene u strukturi zemljišta, kao i u rastu biljaka.

 

Kako se primenjuje?

 

Prvo ću vam reći da je vrlo olakšavajuća okolnost to što se koristi na svake 3-4 godine. Njegova primena zavisi od vrste biljne kulture koju uzgajate. Tako da je preporuka u ratarstvu do 800kg/ha, povrtarstvu do 1000kg/ha, voćarstvu do 1200kg/ha, a u intenzivnoj plasteničkoj proizvodnji i do 2000kg/ha. Pakovanja od 4kg, 25kg su vrlo praktična za upotrebu u baštama,dok su od 500kg i 600kg  namenjena za velike obradive površine.

 

Gde kupiti?

 

Nervosol Organic se može kupiti u nekoliko gradova Srbije (Smederevska Palanka, Surčin, Ljig, Leskovac, Čačak, Mionica…) ali je najbolje da nas pozovete na 022/455 250 gde možete dobiti konkretnije informacije, kako pomoći zemljištu i doći do ovog rudnika hranljivih materija.