4.3.2021.

MIKRO SVET - Ključno za plodnost zemljišta

Savremena poljoprivredna proizvodnja koristi visokorodne hibride i sorte biljnih kultura, te se odlikuje i izuzetnim zahtevima za visokim potrebama za đubrivima, uz prateću primenu adekvatnih hemijskih pesticida.

Uloga makro elemenata: azota, fosfora i kalijuma, dobro je poznata po povećanju produktivnosti zemljišta u poljoprivrednoj proizvodnji.
Savremena poljoprivredna proizvodnja koristi visokorodne hibride i sorte biljnih kultura, te se odlikuje i izuzetnim zahtevima za visokim potrebama za đubrivima, uz prateću primenu adekvatnih hemijskih pesticida. Cilj je maksimalno iskoristiti genetski potencijal gajenih biljaka, ostvariti što veći prinos, odnosno profit po jedinici površine. Rezultat ovakve prakse, ukoliko se ne koriste prirodni biostimulatori i mikrobiološka đubriva, jeste manje ili veće osiromašenje plodnosti zemljišta na dug rok, te uskraćivanje mineralizacije organskih hranljivih materija koja se nalaze u zemljištu. Bitna činjenica, koja je najčešće zanemarena, a i te kako je važna, jeste gomilanje neiskorišćenog bogatstva hranljivih materija koja su kroz veštačka đubriva (fosfor, kalijum i dr.) uneta u zemljište redovnim godišnjim đubrenjem. Zbog nedostatka mikrobiološke aktivnosti nisu u potpunosti iskorišćeni u biljnoj ishrani. Kao takvi, hranljivi elementi ostaju blokirani, nedostupni, samim tim ne iskorišćeni..
Loš uticaj, kako đubrenja veštačkim đubrivima, tako i primenom hemijskih pesticida, odražava se i na život mikroflore i faune. Čini ga ekološki nemogućim, a upravo je taj mikrosvet u velikoj meri odgovoran za održavanje plodnosti i usvajanja bitnih i neophodnih hranljivih materija za biljke.
Korišćenjem Baktersola, samostalno ili kao dodatak veštačkim i organskim đubrivima, zemljištu se pružaju specifični, iz prirode selektovani korisni živi mikroorganizmi, koji svojim dejstvom održavaju ekološku ravnotežu u zemljištu.
Aktivnim učešćem u snabdevanju biljaka potrebnim hranivima, Baktersol svojim dejstvom čini blokirane elemente dostupnim, pružajući mogućnost biljkama da u svojoj ishrani maksimalno iskoriste hranljive elemente iz zemljišta.
Baktersol je jedinstven proizvod na našem tržištu. Dobijen specifičnim procesom liofilizacije (izolovanje suve materije pri izuzetno niskim temperaturama, uz maksimalno moguće očuvanja supstance) pojedinačno izolovanih sojeva korisnih zemljišnih mikroorganizama. Time je obezbeđen najviši mogući titar (koncentracija) živih ćelija. Hektarska doza, u zavisnosti od zemljišnih karakteristika, varira od 25 do 50 grama.
Baktersol je u praškastom obliku, te je čuvanje, transport i najvažnije - upotreba u svežem stanju znatno olakšana i osigurana, za razliku od ostalih formi (tečnih i tresetnih).